Eeuwenlang stonden Blaarkoppen massaal in de polders rond Leiden, als leveranciers voor de Leidse kaas. En de markante Lakenvelders als parkkoe bij landhuizen. Nu zijn er nog enkele duizenden in Nederland. Verdere afname is een grote bedreiging voor de agro-biodiversiteit. Verschillende oude rassen hebben een bedreigde status. Er zijn meer Pandaberen dan Polderpanda’s, zoals de Blaarkoppen ook wel worden genoemd. De toch al zorgwekkend kleine populaties dreigen te krimpen door de nieuwe Nederlandse fosfaatregels. De actie ‘Red de Blaarkop’ vraagt om aandacht voor de zeldzame koeienrassen.
Menko Wiersema vertelt hoe de Blaarkop nauw verbonden is met de Leidse geschiedenis – een verhaal over Leidse kaas, VOC-schepen, luxe roomboter, karnemelk en de textielindustrie, de bloembollenteelt én vele wereldberoemde schilderijen van Hollandse 17e eeuwse meesters.
Lakenvelderboer Fernand de Willigen en Blaarkopboer Theo Warmerdam leggen uit waarom de oude rassen bij uitstek passen bij een kleinschalige en extensieve veeteelt met korte gesloten kringlopen. Tijdens een brainstormsessie zoeken we naar manieren om het verhaal van de Blaarkop een vaste plaats te geven in de Leidse regio.
Programma maandagavond 12 februari
19.30 u Zaal open en inloop
20.00 u Welkom door Ckees van Oijen, Groene Ideecafé / Ariela Netiv, Erfgoed Leiden
20.10 u De Blaarkop: de koe van Holland – lezing door Menko Wiersema
21.10 u Pauze
21.20 u Waarom zijn oude rassen de koeien van de toekomst? – toelichting door Theo Warmerdam en Fernand de Willigen
21.30 u Discussie en brainstormsessie
– Hoe krijgen we het verhaal van de Blaarkop in de Leidse canon?
– Hoe kunnen we onze actie opvolgen in 2018 het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed?
– Hoe kunnen we de oude koeienrassen steunen en promoten als consumenten en organisaties?
21.50 u Afronding en napraten bij een drankje