2024 – 16 september Groen Ideecafé: de Leidse Voedselraad

Foto ideewinkel

 

In het Groen Ideecafé van 16 september a.s. komen belanghebbenden en geïnteresseerden bij elkaar brengen om te praten over het opzetten van een Leidse Voedselraad. Inloop 19.30u, aanvang 20.00u, Scheltema, Marktsteeg 1. Hiermee geven we een vervolg aan het Groen Ideecafé in juni 2022, waar het onderwerp ook op de agenda stond.

 

Vind je ook dat ons voedselsysteem moet veranderen? Gezonder, duurzamer, eerlijker? En dat we dat op stedelijk niveau kunnen aanpakken? In een aantal gemeenten gebeurt dat al. Daar is een stedelijke voedselraad actief. De voorlopers zijn Amsterdam, Den Haag, Dordrecht (waar onze nieuwe burgemeester Peter Heijkoop nog een rol bij heeft gespeeld), Ede, Groningen en Haarlem. In Utrecht is er een in oprichting.

 

In een voedselraad zitten alle lokale belanghebbenden en initiatiefnemers die iets met voedsel te maken hebben: productie, consumptie, distributie, eerlijker verdeling, gezondheid, noem maar op! In een Voedselraad komen alle lijnen samen. Hierdoor is zo’n raad de natuurlijke gesprekspartner van een gemeente om te informeren en adviseren.

 

We starten de avond met een blik op de Voedselvisie die we in 2021 hebben opgesteld. Dan volgt een geweldige spreker: Patrick Deckers, voorzitter van Caring Doctors met een bevlogen verhaal over de transitie naar een planeetaardig voedselsysteem; voor mens, dier en natuur. Na de pauze geven we een beknopt inzicht in het hoe en waarom van een voedselraad. En dan willen we samen een eerste stap zetten richting Leidse Voedselraad. Dus kom vooral; het onderwerp is belangrijk genoeg!

 

Programma

19.30u Inloop

20.00u Blik op de Voedselvisie die in 2021 is opgesteld, Martine van Schaik / Eva Hartman

20.15u De transitie naar een planeetaardig voedselsysteem; voor mens, dier en natuur, Patrick Deckers, voorzitter Caring Doctors

21.00 Pauze

21.15u Hoe en waarom een Voedselraad Leiden, Siebrand van der Ploeg

21.25u Discussie

22.00u Pubquiz

 

 

Er is weer een ruilboekentafel. Heb je nog een goed boek met duurzaam thema werkloos op de plank staan? Neem het mee om te ruilen tijdens het Ideecafé. Ook plantenstekjes zijn welkom.

Het Groen Ideecafé wordt gecoördineerd door een enthousiast team dat zich vrijwillig inzet.

voor de organisatie van het Groen Ideecafé en andere activiteiten kun je stichting Ideewinkel steunen met een vrijwillige bijdrage, bv 5 of 10 euro.

Dat kan op de avond zelf, of via bijgaande link:

Ook kun je hier Vriend worden van de Ideewinkel, met een jaarlijkse bijdrage.