Groen Ideecafé 14 april: Afval bestaat niet?

Foto ideewinkel

 

Hoe kunnen we materialen en grondstoffen opnieuw gebruiken en opwaarderen?

Het Groen Ideecafé gaat na de Circulaire Week in op voorkómen en hergebruik van afval. Wat gebeurt er al in Leiden? Wil je meedenken over meer mogelijkheden? Op 14 april om 20.00 uur in Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden. De zaal is om 19:30 open.

Op het programma

Josse Popma, partner in Popma ter Steege Architecten presenteert zijn werk in circulaire bouw en renovatie. Daarbij gaan hergebruik van onderdelen van gebouwen èn hoogwaardige kwaliteit hand in hand. Projecten komen aan bod: Het Kantoor vol Afval, BioPartner 5 en Paviljoen The Field, net als zijn werk voor de ontwikkeling en begeleiding van het Circulair warenhuis.

Paul de Lorme van Rossem en Ralph Veelenturf van gemeente Leiden vertellen hoe de gemeente werkt aan minder afval, afvalscheiding en hergebruik. Beleid èn uitvoering komen aan bod. Hoe gaat dat in de praktijk bij Cluster Beheer, welke ervaringen zijn opgedaan? Lukt het om waardevolle materialen uit het afval te houden? Waar lopen zij tegen aan en welke oplossingen zien ze?

Na de pauze komen 3 mooie initiatieven aan het woord.

Martijn Perquin van het Circulair Warenhuis vertelt hoe spullen en materialen die zijn afgeleverd bij de Kringloopwinkel een nieuw leven krijgen. zo wprdt bv. het hout van oude tafels verwerkt in nieuwe meubels. De korte film ‘Afvalhelden’ wordt vertoond.

Bernadette Drenth (TEX & uitleg textielvormgeving) laat zien hoe zij gebruikt textiel verwerkt in kleding en accessoires. Ze geeft lessen en workshops en begeleidt stagiairs. Ook heeft ze het boekje en patroonblad ‘Upcycling textiles ‘ gemaakt, met ruim 20 werkbeschrijvingen, tips en inspiratie.

Als laatste sluit Anne-Pim van Oostveen van Green Side aan. Ze legt uit Green Side papier bespaart en  van oud papier nieuwe gepersonaliseerde notitieboekjes maakt.

Daarna gaan we in gesprek: wat kan ieder doen? Wat is nodig om nieuwe initiatieven te starten?

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Er is een tafel met boeken over duurzaamheid, om te ruilen of gewoon mee te nemen.

Je bent van harte welkom!